Hva er forskjellen på Padel og Tennis?

21. nov, 2021 | Nyheter, Padel tips

Padel er en sport som har sitt utsprang fra Tennis, og deler flere likhetstrekk med Tennis. Men det er forskjellene fra Tennis som har gjort at Padel har blitt en av verdens raskest voksende sporter. I denne artikkelen ser vi på hva som skiller disse to sportene, og hvorfor Padel har blitt så populært.

Men før vi kan prate om forskjellene på Padel og Tennis, må vi først ta for oss en aldri så liten utfordring for Padel sporten. Det finnes nemlig flere forskjellige typer sporter som ikke bare deler flere likheter med Padel, men også har veldig liknende navn. Dette må vi ha en oppklaring i:

Padel, Paddle Tennis og Plattform tennis

Padel, paddle tennis og plattform tennis er tre like, men forskjellige idretter. For å gjøre ting enda mer forvirrende, kalles plattformtennis ofte «paddle tennis» av sine spillere og noen ganger bare «paddle». Så hva er forskjellen?

Man kan trygt si at det ofte kan være vanskelig å vite nøyaktig hvilken sport en person snakker om. Ett fellestrekk? Alle tre sportene har sine røtter i tennis, men Padel er den mest populære og allment tilgjengelig internasjonalt. Det er også en av de raskest voksende idrettene i verden om man ser på deltakere.

Selv om de tre sportene er veldig like, er det noen viktige forskjeller som er oppsummert i tabellen nedenfor:

PadelPaddle tennisPlatform tennis
Hvor det startet1969, Mexico1915, New York1928, New York
Hvor blir det spilt?Hele verden – spesielt populært i Latinamerika og SpaniaFor det meste Sør-California, Florida og New YorkMest New York,
New Jersey, Connecticut og Chicago
Innendørs eller utendørs?Begge delerBegge delerUtendørs, med oppvarmet underlag
Størrelse på banen vs tennisHalvparten av tennisbanenEn tredjedel av tennisbanenEn tredjedel av tennisbanen
ServeUnderhandUnderhandOverhead
# av baner globalt10,000 +100+100+
# spillere10 millioner +25,000 +10,000 +
RacketTykkere racketTynnere racketTynnere racket
BallerLavtrykk tennisballMyk svampaktig ballMyk svampaktig ball

Padel

Screen Shot 2018 01 28 at 16.44.04 large
Bakvegg i glass/solid materiale, vegger av gitter/gjerde

Paddle tennis

Paddle Tennis Court in LA large
Vegger av gitter/gjerde

Plattform tennis

Screen Shot 2018 01 28 at 17.26.15 large
Vegger av gitter/gjerde

Bilder hentet fra denne artikkelen.

Forskjellene mellom Padel og Tennis

Nå som vi vet at det finnes flere liknende sporter der ute, kan vi se nærmere på Padel vs Tennis. Tennis skiller seg fra padel når det gjelder racket, ball, serven, bane-dimensjoner, baneoverflate og til og med netthøyde. De mest bemerkelsesverdige av disse forskjellene er glassveggene som omgir padel-banen og hvordan man kan bruke ballene som spretter i veggen.

De mindre dimensjonene på banene i Padel gir også ofte lengre ballvekslinger enn Tennis, og krever uten tvil litt mer kreativitet og utholdenhet for å treffe vinnerskudd. Blant dyktige spillere er utvekslinger på tre minutter eller mer praktisk talt normen, noe som legger opp til mye vedvarende bevegelse, anstrengelse og samarbeid.

En av de største forskjellene fra Tennis er at man i Padel kan bruke både bakvegger og sidevegger som en del av spillet – noe som gir mange muligheter for å fortsette spillet uten at ballen «går ut». Padel kan derfor sies å være som en hybrid mellom Tennis og Squash.

Poengene i Padel er likt som i Tennis, hvor man teller 15-30-40-Game. For å vinne en kamp i Padel spiller man til første lag har vunnet 6 set. Forøvrig er det også flere andre likhetstegn til Tennis når det gjelder spillereglene, men de går vi ikke inn i detalj på i denne artikkelen. Les reglene i mer detalj på denne siden.

padel blade racket resting net
Padel racketen har en skumkjerne og et ytre skall av glassfiber/karbonfiber

Racketen man bruker i Padel er veldig annerledes enn de man bruker i Tennis. Mens tennis bruker en racket med strenger og lengre håndtak, bruker vi i Padel en kortskaftet racket som har en skumkjerne og et ytre skall av glassfiber/karbonfiber. Hver racket er virkelig unik for sitt respektive spill. Padleracketen er uforenlig med tennisspillet og på samme måte er tennisracketen omtrent umulig å bruke når man spiller padel.

Disse forskjellene er for å dekke de spesifikke behovene til hvert spill. Tennisracketen har strenger som lar spilleren spille skudd med kraften som trengs for enkelt å klarere nettet, selv når man står godt bak på banen. I Padel gjør banens «rammer» all den ekstra kraften overflødig. Det er mye viktigere å ha kontroll på skuddene du spiller.

Mens Tennis oftest spilles 1-mot-1 , har Padel blitt designet som et dobbeltspill. Det finnes en liten håndfull spesialbygde padelbaner for enkeltspill, men i all hovedsak spilles Padel 2-mot-2. Offisielle padelturneringer fra juniornivå og opp til World Padel Tour spilles alle som double.

De fleste padelballer produseres i de samme fabrikkene som tennisballer. Noen bruker til og med den samme gummiformen i produksjonsprosessen. Med så mange likheter i produksjonsprosessen, kan du bli tilgitt for å tro at tennisballer er de samme som padelballer. Det er ikke før du spretter en padelball at du vil kunne merke forskjellen. Lufttrykket som padelballer blåses opp til er forskjellig fra tennis. Derfor har en padelball mindre sprett enn en tennisball. Dette får ballen til å bremse ned når den spretter fra veggene.

Nettet i Padel er også annerledes enn i Tennis. I henhold til reglene for de to spillene, må et tennisnett være 0,914 meter høyt i midten, mens det i padel må være 0,88 meter høyt i midten. Det er en forskjell på litt mer enn en tomme.

Det som kanskje uansett er den viktigste årsaken til at Padel har blitt så populært, og hvorfor det regnes som en av verdens raskest voksende sporter, er fordi det er så enkelt å oppleve mestring på et tidlig stadie. I motsetning til Tennis, så er Padel veldig enkelt å komme i gang med, og man får mange gode ballvekslinger selv om man ikke har spilt mye tidligere. Dersom du spiller på et av våre InterPadel senter vil vi også hjelpe deg i gang med de viktigste reglene, samt noen gode tips og triks for å få en god flyt i spillet om ikke har prøvd Padel før eller dersom du trenger litt veiledning.

Book en time Padel hos InterPadel og opplev selv hvorfor alle blir hekta. Vi sees på banen!

Relaterte innlegg

Slik velger du riktig padel racket [oppdatert for 2024]

Slik velger du riktig padel racket [oppdatert for 2024]

Racketens størrelse - fordi størrelsen faktisk betyr noe.  Det første du bør tenke på når du skal velge padel racket, er størrelsen. Racketen skal ikke være for stor eller for liten for deg, da dette kan påvirke spillestilen din negativt. Racketens form -...

Klar for å prøve Padel?

Vi lover du blir hekta fra første gang!

Det er ikke uten grunn av Padel er en av verdens raskest voksende sporter. De alle fleste som prøver Padel for første gang kommer fort tilbake for flere runder. Enkel mestring, morsomt og utfordrende spill gjør Padel til en sport for alle.