Padel ord og uttrykk – her lærer du det du trenger for snakke flytende Padel

15. des, 2022 | Nyheter, Padel tips

Det finnes en hel rekke med ulike padel-uttrykk som brukes av padel-spillere og fans. Noen av uttrykkene kan være forvirrende i begynnelsen, så det er bare å begynne å øve slik at du kan snakke flytende Padel på banen innen kort tid!

Har du akkurat begynt å spille padel? Eller har du kanskje begynt å se på Padel-videoer på YouTube, eller noen av de direktesendte kampene som streames rundt omkring? Sannsynligvis vil du, som med andre idretter, høre noen ord og uttrykk du ikke har hørt før. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de mest brukte padel-uttrykkene.

Bandeja InterPadel

Bandeja

Som et av de mest brukte slagene i Padel, er bandeja en viktig del av padel-vokabulariet. Enkelt forklart er det et overhåndsslag slått med spin i stedet for kraft.

Bandejaen, som alltid tas i luften uten å la ballen treffe bakken, brukes ofte for å bremse et rally (forklart nedenfor) eller for å senke en lob uten å smashe ballen. Spillere med defensiv orientering eller spillere som ikke er flinke til å slå hardt, vil ofte lene seg på å ha en god bandeja.

Selv om bandeja ofte ses på som et trygt alternativ for å holde seg gående i et rally, kan velplasserte bandejas også sikre deg poeng.

Rally

Ballvekslinger mellom to spillere. Et rally begynner når mottakeren returnerer serveren og slutter når spilleren vinner poenget.

Víbora

Neste er víboraen, som ligner på bandejaen. Den største forskjellen er at víboraen slås med mye mer kraft og spin enn bandejaen.

En víbora slås vanligvis diagonalt ned. Den skal øke hastigheten på et rally og ta initiativet fra motstanderen, mens backspinen på ballen hindrer den i å hoppe opp og vekk fra veggen.

I motsetning til en smash, er ikke en víbora nødvendigvis et forsøk på å vinne poeng, selv om det absolutt kan være det.

InterPadel Letohallen Spiller

Bajada

Et annet uttrykk som brukes ofte, er bajada. Kort forklart er det når ballen tar en høy bounce fra veggen og bringes ned med et overhåndsslag.

Selv om det ofte er tilfelle, trenger en bajada ikke nødvendigvis å bli slått med hensikt om å vinne poeng. Alle overhånds-slag hvor ballen først traff veggen, faller under bajada-paraplyen, som bokstavelig talt betyr «å bringe ned» på spansk.

Chiquita

Et av de mer delikate slagene i padel, og et av de vanskeligere å få til, er chiquitaen.

En chiquita ligner på en drop shot (forklart nedenfor), i den forstand at du legger ballen i fremre del av banen og nær nettet. Men en chiquita blir også slått fra den fremre delen. Det er et veldig delikat slag, som i essensen løfter ballen veldig mykt rett over nettet fra nært hold, og gjør at den faller ned rett bak det.

Formålet med chiquitaen er å sette motstanderen i en ubehagelig posisjon, siden ballen vil treffe rett foran nettet. Når ballen treffer bakken kan den ikke enkelt returneres med kraft eller med en volley (forklart nedenfor).

Drop shot

Et skånsomt utført skudd som vil treffe over nettet slik at motstanderen ikke klarer å nå ballen.

InterPadel spillere

Volley

Retur av ballen før den berører bakken.

Salida

Salida kan oversettes til «exit», og det er egentlig det det er. En spiller som løper av banen for å redde en ball som spretter av veggen og ut av banen er en salida.

For å lykkes i en salida, må du være ekstremt god til å forutse en smash og deretter ha fotarbeidet til å faktisk returnere ballen.

Slike som Alejandro Galán, Martín Di Nenno og Agustín Tapia er kjent for sine salidas i herrekretsen, med spillere som Tamara Icardo, Gemma Triay og Ariana Sánchez som gjør det i kvinnekretsen. Sjekk dem ut på YouTube for å se hvordan proffene gjør dette.

Cadete

Et mer nisjebegrep, men verdt å vite innen padel-vokabular, er cadete. Oftest brukes det av spillere som har mer teft i spillet som f.eks Paquito Navarro.

En Cadete er et skudd bak ryggen. Dette betyr at et skudd treffes med den dominerende hånden bak ryggen, i stedet for å gjøre et backhand-skudd.

Cadete brukes for det meste når spillerne trenges opp i hjørnet og ikke har plass til å treffe en backhand, selv om det på ingen måte er et praktisk skudd.

Andre ord og uttrykk

Forehand: et av mange grunnslag. Et slag utført ved å svinge racketen i retning håndflaten. En god forehand gjøres ved å legge hele kroppen i slaget.
Backhand: også et av mange grunnslag. Et slag der man svinger racketen i retning overflaten av hånden.
To-hånds backhand: en backhand utført med to hender på racketen.
Down-the-line: et skudd som går parallelt med og sammen med glassveggen.
Drive: et hardt, rett skudd som vanligvis brukes til å flytte en motstander ved nettet.
Floorstroke: et slag etter ballen har sprettet i bakken.
Half-volley: et slag truffet bare fordi ballen spretter.
Lob: når man slår ballen høyt opp i luften for å treffe bak i motstanderens banehalvdel.
Smash: et slag over hodet med stor fart mot andre banehalvdel, ofte før ballen spretter.
Cease shot: et slag som bremser ballen ganske mye og får den til å lande over nettet med lite eller ingen sprett.
Deltaker/participant: en av mange individer som er med i kampen.
Single: padel med to spillere.
Double: padel med 4 spillere. Double er vanlig i padel.
Serve: spillet begynner med en serve av ballen. Når man server ballen skal den treffe diagonalt i retning av den motsatte spilleren. Serven skal slås bak grunnlinjen og skal lande innenfor serve-feltet. Spillere får to forsøk på å gjøre en serve.
Server: spilleren som server og slår ballen først for hvert set i en kamp.
Mottaker/Receiver: deltakeren som mottar serven og slår ballen tilbake.
Ends: alle sider av banen.
Baseline: veien ved hver avslutning av rettssalen som definerer størrelsen på en rettssal.
Set: Vanligvis vinner laget som er først til 6 sett. Man må derimot vinne med 2 sett, så det kan bli mer enn 6 sett i et game.
Match: Normalt, i padel, vinner laget som vinner tre games kampen.
Deuce: hvis et sett kommer til 40-40, kalles dette deuce – på dette stadiet er vinneren av settet det laget som klarer å vinne to baller på rad.
Tiebreak: Hvis hvert lag vinner seks sett hver, så er det en tiebreak. I en tiebreak vinner laget som først klarer å vinne to sett på rad (eller havne foran med 2 sett). Men også her kan man havne i en Deuce posisjon, hvor man må vinne et sett med to poeng.

Lærer du deg disse ordene og frasene snakker du snart flytende Padel. Begynn å øve – og lykke til på banen!

Relaterte innlegg

Slik velger du riktig padel racket [oppdatert for 2024]

Slik velger du riktig padel racket [oppdatert for 2024]

Racketens størrelse - fordi størrelsen faktisk betyr noe.  Det første du bør tenke på når du skal velge padel racket, er størrelsen. Racketen skal ikke være for stor eller for liten for deg, da dette kan påvirke spillestilen din negativt. Racketens form -...

Klar for å prøve Padel?

Vi lover du blir hekta fra første gang!

Det er ikke uten grunn av Padel er en av verdens raskest voksende sporter. De alle fleste som prøver Padel for første gang kommer fort tilbake for flere runder. Enkel mestring, morsomt og utfordrende spill gjør Padel til en sport for alle.